Varmaan se puhutuin. Se yliarvostettu. Se tarpeellinen... Raha. 

Lähes kaikki opiskelijat valittavat rahan puutteesta. Tiesittekö että asialle voi tehdä muutakin kun valittaa...? Tiedän varsin hyvin etteivät kelan tuet riitä alkuunkaan, etenkään jos vanhempien tulot ovat hyvät ja vaikuttavat niihin tai muuta vastaavaa. Täytyy siis keksiä muutakin elääkseen...

 

-En suosittele heti ensimmäisenä menemään sossun luukulle rahaa vinkumaan, mutta mikäli se syystä tai toisesta on ainut vaihtoehto hakekaa toimeentulotukea.

Toimeentulotuki on sosiaalietuuksiin lukeutuva yhteiskunnan viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata  vähimmäistoimeentulo.

esim. perusosa: yksin asuvalle lapsetomalle on 477,26 €

-Menkää hyvät ihmiset töihin. Ja aivan p**kanjauhamista että: ''ei saa mistään töitä'' >>> Puhelinmyyntiin, mainosten/lehtien -jakajaksi, siivoojaksi, auttakaa vanhuksia koti-töissä, suhteiden kautta lähes minne vaan... Näitähän riittää. Ei ole varmasti kenenkään unelmaduunia, mutta jostain on aloitettava. 

 

Minä saan tukea kelalta, opiskelen ja käyn opiskeluideni ohessa töissä. Siltikin rahat ovat välillä todella tiukassa. Myönnetään, välillä elän yli varojeni ja se on täysin omaa tyhmyyttäni... Tuskin kukaan kumminkaan haluaa syödä päivästä toiseen makaroonia ja jauhenlihaa sekä leipää ilman täytteitä? Kierrellä kirpputoreja jotta löytäisi tarpeellisen takin, kun ei muuhunkaan varaa ole? Tinkiä itselle tärkeistä harrastuksista? Aivan.

Opintotuki, asumislisä, opintolaina, palkka... Ei riitä minun asumis ja elämiskustannuksiini. Toimeentulotukea en saanut avopuolisoni tulojen takia, siinä vaiheessa ei kauheasti naurattanut. Me kumminkin jaamme KAIKKI kulut puoliksi, vaikkakin tuloni ovat noin kolme kertaa pienemmät. 

Oli pakko keksiä jotakin ja keksinkin. Myyn alushousujani, videoita sekä kuvia maksusta. Homma toimii ja rahaa tulee niin että pärjään. En todellakaan suosittele kenellekkään, enkä ole millään tavalla ylpeä sivutienestistäni, mutta minkäs teet. Nyt voi syödä leivänpäällisiäkin, ostaa vaatteet perusvaatekaupoista ja joskus tehdä jotain maksullistakin kivaa; keilata, käydä syömässä, baarissa...